Dzień gofra
Zaczniemy go od zagadki. Co to jest? Zazwyczaj są to prostokąty z kratownicą, ale występują też w kształcie okręgu, serca lub kwiatu. Kojarzą się z morzem, słońcem i wakacjami. Mają wielu amatorów, dorosłych i dzieci. Stanowią świetny deser, ale nie tylko. Czy już wiadomo, o jaki przysmak chodzi? Oczywiście, że rzecz dotyczy gofrów! Powstają z mąki, cukru, soli, masła lub oleju, mleka i jajek. Do ciasta można dodać np.: kakao albo cynamon, dzięki czemu nabierają innego smaku. Tradycjonaliści lubią je z cukrem pudrem. Jednak z bitą śmietana, owocami i polewą to prawdziwe „niebo w gębie”.
Obecnie gofry można spotkać w przeróżnych wersjach, także na słono. Ich ojczyzną jest Belgia. To stamtąd wywodzi się ten przepyszny wypiek. Dziś stały się tak popularne, że postanowiono uczcić je ustanawiając Międzynarodowy Dzień Gofra. Przypada on 25 marca. Jednak w naszej szkole goframi pachnieć będzie w najbliższy piątek i to od samego rana, bo od 7.30! Zapraszamy do ich zakupu. Cena jednego to tylko 5 złotych. Dochód z ich sprzedaży przeznaczymy na cele charytatywne. Liczymy na wasz apetyt i „wielkie serce”.